23-09-2010 20:38:51 Af kommunalbestyrelsesmedlem Ulla Holm fra SF
Mere klarhed, tak!
Samsø Postens rubrik vedrørende dækningen af 1. behandlingen af det kommunale budget lyder med store typer ”Mindre åbenhed, tak”. I underrubrikken står der: SF’er Ulla Holm foreslår, at kommunen udsender et lille referat uden at udlevere baggrundsmateriale til pressen.
Jeg har hverken sagt eller ment ovenstående – og tolkningen af mine udtalelser må stå for Samsø Postens regning. Jeg har ikke udtalt mig om, at der skal udleveres mindre baggrundsmateriale til pressen, og det har aldrig været min eller SF’s holdning, at der skulle være mindre åbenhed. Tværtimod. Vi har i mange år arbejdet for, at kommunen skulle være mindre lukket og føre en større og mere åben dialog med borgerne. Min pointe i denne sag har været, at vi skal forsøge at skabe en større klarhed, som baggrund for vores politiske beslutninger. Fra administrationen i kommunen bliver der udsendt en bunke papirer med mange talkolonner. Et tydeligt, klart og kortere referat fra det andet budgetseminar – udelukkende med de indstillede politiske beslutninger, var mit udtrykte ønske. Jeg ville gerne have frasorteret alle de områder, som også har været i spil, for ikke at skabe en unødvendig utryghed hos de mennesker, hvis fremtidige job står på spil. Udlevering af baggrundsmateriale til pressen skal selvfølgelig foregå løbende, men selve processen omkring beslutningerne kan efter min vurdering gøres klarere både for pressen, politikerne og borgerne, og dette var min pointe til kommunalbestyrelsesmødet.
11-04-2010 21:07:29 Der er efter min mening ingen tvivl om, at det vigtigste enkeltspørgsmål i forhold til Samsøs vækst, udvikling og fremtidsmuligheder er spørgsmålet om, at vores infrastruktur virker. Vi skal have færger, der sejler til tiden, og busser der passer med færgerne. Så kort kan det vel egentlig siges. SF arbejder for, at vi får en besejling i fremtiden, som er stabil – en besejling som vi kan stole på – en besejling, som sikrer, at privatpersoner, erhvervsliv og turister kan have tillid til, at vores basale infrastruktur er i orden. Det er arrogant af Mads Kofoed at reducere samsingernes retfærdige harme og krav om en ordentlig besejling til udtalelser om, at vi er hidsige og brokkende. Samsøs livline er nu engang færgerne – det burde hr. Kofoed da kunne forstå som bornholmer:-)
Arbejdsgruppen vedrørende busser er nu kommet så langt, at vi er tæt på at kunne bekendtgøre en køreplan, som korresponderer betydeligt bedre med færgerne end den nuværende. Lige nu ligger den foreslåede køreplan til administrativ behandling i Midttrafik, og vi håber på, at planen kan iværksættes snarest. Det er lykkedes at udarbejde en køreplan for weekenderne, hvor busserne stort set korresponderer med alle færgeafgange. I hverdagene har vi ikke korrespondance med samtlige færgeafgange, men vi har en forbedret plan i forhold til nu. Når vi kender de endelige tilbagemeldinger fra Midttraffik, vil jeg orientere nærmere i Samsø Posten.
Jeg vil gerne præcisere, at jeg støttede Marcel Meijer i hans ønske om at flytte debatten omkring besejlingen over til behandling på den åbne del af kommunalbestyrelsens dagsorden. Det er altså ikke korrekt, som Samsø Posten skriver, at der ingen opbakning var fra andre politiske grupperinger til dette ønske. 21-02-2010 17:20:56 Hvor svært kan det være?
Arbejdsgruppen vedrørende trafik/ busområdet har afholdt sit første møde den 10. februar. Gruppen drøftede Claus Holms udarbejdede forslag til ændrede køreplaner for linie 131. Forslaget kunne hverken godkendes eller afvises, idet vi manglede buschauffør John Mahlers vurdering af forslaget. Forslaget er efterfølgende blevet drøftet med John Mahler, som har fundet flere punkter, hvor køreplanen ikke passede med virkelighedens behov. I stedet for dette forslag har John Mahler selv udarbejdet et forslag til køreplaner, som skal drøftes med øens skoler og efterskoler på det næste møde i arbejdsgruppen onsdag den 24. februar.
Kunsten bliver at få så mange behov som muligt indarbejdet i køreplanerne, herunder skolernes behov for kørsel og borgernes behov for korrespondance med færgerne.
Endvidere berørte gruppen spørgsmålet, om hvorvidt de blå busser i fremtiden vil kunne undværes i weekenden, hvor kørselsbehovet er langt mindre end i hverdagene. Kan man dække kørselsbehovet med mindre biler/ busser?
På mødet var der en også en drøftelse af teletaxaordningen, og der var stemning for at undersøge, om det er muligt at få en lokal administration af ordningen. Endvidere debatterede arbejdsgruppen etablering af nye tiltag som fx taxature fra Nordby til Tranebjerg om aftenen, så biografture, foredrag, koncerter mv. bliver en mulighed for Nordby-borgere uden bil. Hvis borgerne fylder en taxa - 7 personer - vil prisen være ca. 50 kr. hver vej. Tove Thulstrup viderebringer ideen til centrale Nordby-borgere, så fx borgerforeningen kan drøfte forslaget.
Der fremkom et forslag om at nedlægge busstoppestedet ved det nye pejeboligcenter, og desuden var der et ønske om at få etableret et busstoppested ved det nye rådhus.
Der er ikke taget nogen beslutninger, idet gruppen er i en undersøgende fase. Når arbejdsgruppen er klar med forslag til forbedringer, vil disse blive forelagt økonomiudvalg og kommunalbestyrelse. Arbejdsgruppen stiler efter at arbejde så hurtigt som muligt. ”Hvor svært kan det være”?, spørger mange, når snakken falder på de elendige forbindelser mellem busser og færge. Helt så enkelt er det desværre ikke, da der er mange modsatrettede behov, som skal koordineres. Men i arbejdsgruppen håber vi alligevel på et snarligt og positivt resultat. 08-02-2010 17:53:56 Nedsættelse af lokal arbejdsgruppe vedrørende trafik/busser
Samsø Kommune har besluttet at nedsætte en lokal arbejdsgruppe, som skal arbejde med mulige forbedringer inden for trafikområdet. Det drejer sig om bustrafik, koordinering mellem busser og færger, teletaxa-ordning mv. Initiativtager til arbejdsgruppen er Ulla Holm, som er kommunens repræsentant i Midttrafiks repræsentantskab. Borgmester og kommunalbestyrelse har bakket op om ideen, og arbejdsgruppen afholder sit første møde onsdag den 10. februar på kommune-kontoret.
Arbejdsgruppen består af følgende medlemmer:
Claus Holm, formand for brugerforeningen Samrejs, repræsentant for brugerne af bussen Tove Thulstrup, repræsentant for buschaufførerne John Mahler, repræsentant for taxaselskaberne Ivan Kristensen, repræsentant for Handicaprådet Hanne Valter Bruun, kommunaldirektør Robert Rasmussen og repræsentant for kommunalbestyrelsen Ulla Holm. Gruppen vil inddrage fx Samsø Trafikken og Samsø Energiakademi i debatten om fremtidige løsninger på området. I første omgang vil arbejdsgruppen forsøge at se på mulighederne for at ændre køreplanen for linie 131, så den passer bedre med færgerne end den meget dårlige korrespondance, vi har lige nu. Andre emner vil være teletaxa-ordning, Midttur, næste busudbud samt drøftelse af nye tiltag lokalt. Borgerne er velkomne til at henvende sig til en af arbejdsgruppens medlemmer, hvis man har spørgsmål, ideer eller forslag til gruppens arbejde.
Med venlig hilsen på arbejdsgruppens vegne Ulla Holm
08-11-2009 16:49:19
Af Ulla Holm, spidskandidat for SF til kommunalvalget.
Det bliver aldrig godt med Kanhave!
Kommunalbestyrelsen er i gang med at forhandle en tillægskontrakt med Samsøtrafikken. Vi kender ikke indholdet, men SF vil endnu en gang bede de nuværende kommunalpolitikere om at stoppe op og vente med at indgå en kontrakt, som binder os i hele udbudsperioden til NFS. Det bør være den nye kommunalbestyrelse, som træffer de afgørende beslutninger om et så altafgørende emne som vores fremtidige sejlads til Jyllandssiden. Vi er dybt afhængige af stabile færger. Nu har vi igen oplevet manglende information til borgerne om aflysninger, som beskrevet af Ruth Lange i et læserbrev. Færgen har været indstillet pga. af blæsevejr, og der har været aflysninger pga. motorproblemer. Hver gang har det alvorlige konsekvenser for de berørte borgere, og det korte af det lange er jo: VI KAN IKKE LEVE MED EN SÅ USTABIL FÆRGE TIL JYLLAND. Samsøtrafikken lover og lover, men problemerne fortsætter jo bare. Hvordan kan nogen efterhånden have tillid til, at det nogensinde kommer til at fungere stabilt? Der har aldrig været en aftale om en reservefærge, hvilket jo også er rystende dårligt. Var det ikke meningen, at Vesborg hurtigst muligt skulle sættes ind? Det er strengt nødvendigt, at vi får en aftale om en ordentlig reservefærge, så vi kan være sikret sejlads i de talrige situationer, hvor Kanhave ikke kan sejle. Det er bare ikke godt nok!!
27-10-2009 18:27:39 Ulla Holms svar på Samsø Postens 6 spørgsmål:
1. Skal Samsø, også fremover, være en selvstændig kommune? Jeg vil arbejde for, at Samsø kan fortsætte som en selvstændig kommune, men vi skal ikke være selvstændige for enhver pris. Der skal være de nødvendige økonomiske midler til udvikling af kerneområderne, og vi skal have et større lokalt demokrati med inddragelse af borgerne. Vi skal sikre den tilstrækkelige kvalitet i opgaveløsningen.
2. Skal færgedriften også i udbud fremover, eller skal kommunen selv stå for besejlingen? Jeg synes, Samsø Kommune skal påtage sig ansvaret for besejlingen – gerne i et samarbejde med de andre mellemstore øer, så vi får etableret et ø-rederi. Vi skal trække på kompetente eksperter, så vi kan sikre en stabil og sikker sejlads, som også skal omfatte en hurtigfærge direkte til Århus.
3. Energi og miljø – skal Samsø Kommune stille skrappere krav om lavenergibyggeri end landets bygningsreglement, fx ved at vedtage en temalokalplan? Som vedvarende energiø mener jeg, det er helt naturligt, at Samsø Kommune stiller udvidede miljøkrav til byggeriet, så vi bygger bæredygtigt for fremtiden i stedet for at vælge de billigste løsninger her og nu. Temalokalplaner ser jeg som et udmærket redskab til at præcisere miljøkravene fx til nyt byggeri. Jeg henviser i øvrigt til SF-Samsøs natur- og miljøpolitik.
4. Har Samsø en robust økonomi? Efter min opfattelse har Samsø Kommune ikke en robust økonomi – jeg vil snarere betegne den som sårbar. Det er afgørende, at vi presser på over for staten, så udligningsordningerne løbende tilpasses kommunens behov for økonomiske midler til udvikling af de politiske kerneområder.
5. Samsø kommune betaler 150.000 kroner årligt til turistinformationen hos Samsø Turistforening. Er beløbet passende, for lidt, for meget, eller ser du helt andre muligheder? Jeg synes, det er et passende beløb, kommunen betaler til turistinformation, fordi Samsø Turistforenings opgave også er at profilere hele øen til gavn for erhvervslivet og borgerne. Man bør løbende debattere, hvordan midlerne bruges bedst muligt.
6. Hvad vil du gøre i kommunalbestyrelsen for at minimere fraflytning og tiltrække flere beboere til Samsø? Jeg vil gerne inddrage flere alternative og utraditionelle ideer fra borgerne, fx ved at nedsætte en folkelig vækstgruppe under udviklingskontoret. Samsø kunne fx danne en fantastisk ramme for et kur/ helsested med forebyggende stresskurser. En hurtigfærge til Århus vil kunne tiltrække flere beboere eller fastholde nuværende familier, som så ville kunne arbejde i Århus og bo på øen. Jeg vil gerne støtte de mange ildsjæle, som arbejder for dynamisk udvikling af øen, fx Biografens mange hjælpere og Natteravnene. Vi kan minimere fraflytningen ved at løfte i flok – det tror jeg på! 24-10-2009 18:02:28
En ”win-win-situation”?
Skrevet af Ulla Holm, spidskandidat for SF til kommunalvalget
Søren Petersen efterlyser svar på kommunalpolitikernes holdning til en hurtig færgeforbindelse mellem Samsø og Århus. Der skal ikke herske tvivl om, at SF går ind for en hurtigere færgeforbindelse til Århus. Vi mener, det er den største enkeltfaktor af samtlige udviklingstiltag, som kan have en altafgørende betydning for den dynamiske udvikling af øen i forhold til bosætning, jobmuligheder og fastholdelse af de unge. Søren Petersen beskriver fordelene ved en hurtigfærge ganske udmærket, og vi er helt enige i disse synspunkter. Hvis vi skal stoppe faldet i befolkningstal på Samsø, mener vi, at vi skal turde satse på nye tiltag, som virkelig kan flytte noget. Frits Andersen fortæller i et læserbrev i Samsø Posten, at et forslag til en sejlplan mellem Århus og Samsø – i form af en morgentur og en fyraftenstur - har indgået i de indledende forhandlinger med Bornholmstrafikken. Per Urban Olsen vurderer i et andet læserbrev, at etableringen af to ture til Århus vil betyde tabet af 4 ture mellem Sælvig og Hou. Om dette er korrekt er svært at sige! Samtidig udtrykker Per Urban, at det er vanskeligt at pege på præcis, hvornår disse to afgange skal ligge for at imødekomme borgernes behov for at komme til og fra Århus. Det kan der da være noget rigtigt i. Men når man arbejder med etableringen af nye tiltag, vil der selvfølgelig altid være en masse vanskeligheder, og intet er jo nemmere end lynhurtigt at skyde nye forslag og ideer i sænk. Overordnet mener jeg, det vil være meget fornuftigt af kommunalbestyrelsen at inddrage etableringen af en hurtigere færgeforbindelse til Århus i de nuværende forhandlinger med Samsøtrafikken. Hvis det ikke kan lade sig gøre, at Kanhave indgår i en sådan løsning, så kan man vel drøfte muligheden for, at en anden færge kunne sejle til Århus fx inden for det næste års tid. Hvis et flertal i trafikudvalget og kommunalbestyrelsen lige nu er i gang med at godkende en tillægskontrakt, som indebærer accept af længere overfartstid og vendetid i havnene (60/15), så skal Samsø Kommune jo have en kompensation. Her mener jeg ikke, at nogle ekstra grønne afgange på ubekvemme tidspunkter på nogen måde kompenserer kontraktbruddet tilstrækkeligt. Til gengæld vil etableringen af en hurtigforbindelse kunne have en kolossal betydning for øens fremtidsmuligheder! Hvis Samsøtrafikken viser sig imødekommende over for etablering af en hurtigere færge til Århus, så tror jeg, at mange samsinger vil føle, at der nu endelig kommer noget positivt ud af hele færgesagen. Rederiet har bestemt også noget at vinde i denne sag, hvis de kan bidrage med løsningsforslag omkring en hurtigfærge. Hvem ved – det kan måske blive en ”win-win-situation”! 16-10-2009 10:49:20
Af spidskandidat for SF, Ulla Holm, og spidskandidat for S, Marcel Meijer
Gør det en forskel?
SF og Socialdemokratiet på Samsø har indgået et politisk samarbejde op til kommunevalget den 17. november. Samarbejdet indebærer, at vores to partier har aftalt et valgforbund for på denne måde at sikre, at vi undgår unødigt stemmespild. Det er en historisk begivenhed, at S og SF har valgt et mere aktivt samarbejde lokalt på Samsø, og baggrunden er et fælles ønske om at præge Samsøs udvikling til fordel for borgerne på øen. S og SF har et politisk værdifællesskab, og vi vil arbejde for større åbenhed, så informationen til borgerne om de politiske beslutninger bliver en naturlig del af debatten.
Vi vil arbejde for, at den politiske magt bliver fordelt på mange flere aktører. Partiet Venstre og landbrugets organisationer har i mange år domineret den politiske scene. Vi ønsker, at flere borgere, organisationer og foreninger bliver medinddraget i Samsøs udvikling. Øen har brug for alle de ressourcer, initiativer og ideer, som forskellige borgere kan bidrage med. Man kunne også udtrykke det sådan, at vi simpelthen ikke har råd til at begrænse den dominerende indflydelse hos nogle få, hvis øen skal overleve som et aktivt samfund!
Vi har brug for ildsjælene, de skæve ideer, de utraditionelle tanker og visioner. Styrken ved et lille lokalsamfund ligger jo netop i, at vi kan lave nogle anderledes løsninger, fordi vi har muligheden for at samarbejde på tværs af de politiske skel og de traditionelle grupperinger. Debatkulturen vil vi gerne højne, så mudderkastning og politisk mobberi erstattes af ønsket om en reel dialog, hvor man lytter til hinanden og respekterer forskelligheden i synspunkterne. Kort sagt vil vi kæmpe for at få det lokale demokrati til at fungere åbent og fordomsfrit, så borgernes tillid til kommunen og politikerne kan genskabes.
S og SF har en klar social profil. Vi vil arbejde for, at de svageste grupper i samfundet får bedre vilkår – det gælder fx de fattige børn, de unge, alkoholikerne, de psykisk syge og børn og familier med særlige behov. En stemme på S eller SF er en stemme på udvikling, åbenhed, demokrati og social ansvarlighed. Det gør en forskel! 16-10-2009 10:47:02 Den gode tone Kanhave trange kår
Af Ulla Holm,
Holmsborg 26, spidskandidat for SF til kommunalvalget
”Hvor naiv må man være som eventuelt kommende kommunalbestyrelsesmedlem”, udtaler Per Søgaard fra Venstre, og Per Urban Olsen fra De Konservative følger op med endnu en nedladende kommentar: ”Ja, det burde I helt ærligt kunne gøre bare en smule bedre”. Anledningen er S og SF’s indlæg omkring færgesituationen, hvor vi giver udtryk for, at vi ikke længere har tillid til, at Samsøtrafikken kan sikre stabile og holdbare overfartsforhold med det græsk byggede skib Kanhave. Inden valgkampen har alle partier og lister givet hinanden håndslag på at fremme en sober valgkamp med en ordentlig tone. Ovennævnte udtalelser er udtryk for en nedladende og bedrevidende holdning, som vi ikke mener hører hjemme i valgkampen. Lad os holde os til sagens indhold i stedet for at nedgøre hinanden!
Vores formål er absolut ikke at svine borgmesteren til i vores indlæg. Men borgmesteren nævnes naturligt nok som den vigtigste repræsentant for Samsø, når vi taler om forhandlingerne med Samsøtrafikken. Det, der udelukkende ligger os på sinde, er Samsøs fremtid, og her er det af utrolig stor betydning, at vi får løst problemerne med besejlingen til Jyllandssiden. Da vi ikke sidder med ved forhandlingsbordet, har vi ikke adgang til de afgørende informationer omkring fx færgemarkedet. Hvilke færger kan komme i spil ud over Kanhave? Hvilke økonomiske midler kan vi inddrage? Offentligheden får jo ingen oplysninger om, hvilke muligheder, der undersøges. Derfor er det selvsagt svært for os at pege på præcise løsningsmuligheder. Men vi kunne forestille os, at man inddrog kapitalen i Samsø Fonden og fik en aftale på plads, så Vesborg kunne sejle i en overgangsperiode. Vi ved fra tidligere, at Vesborg kan levere sikker og stabil sejlads, og Vesborg er bygget specielt til at besejle Samsø. Desværre mangler vi lige nu et anløb til Vesborg i Hou, men det er vel en forhindring, som kan overvindes. På længere sigt har Vesborg ikke den nødvendige kapacitet, især i sommerperioden, men i vintersæsonen er Vesborgs kapacitet vel stor nok. Hvis vi opsiger kontrakten og opretter et ø-rederi, hvor mange penge skal Samsøtrafikken så have tilbagebetalt for det etablerede havneanløb til Kanhave? Findes der overhovedet ikke andre løsninger end at beholde Samsøtrafikken ifølge vores nuværende ansvarlige politikere??? Viden er magt – del den med befolkningen, så vi alle kan blive klogere på vores handlemuligheder.
16-10-2009 10:45:41 Nu må der handling til!
Af Ulla Holm, spidskandidat for SF til kommunalvalget
Samsøs borgere, erhvervslivet og turisterne kan ikke længere leve med de fuldstændig uacceptable forhold. Der har været så mange problemer med Kanhave, at ingen længere kan have tillid til, at det nogensinde kommer til at virke. Samsø Trafikken har ikke overholdt kontrakten, og på trods af mange løfter om forbedringer, fortsætter færgeskandalen med tekniske problemer, grundstødninger, motorproblemer og aflysninger. Lad os hurtigst muligt få Vesborg tilbage, så vi igen kan få stabile færgeforhold. Det er øens fremtid, der står på spil. Hvis færge-skandalen trækkes yderligere i langdrag, vil følgevirkningerne for Samsø være uoverskueligt store. Magter kommunalbestyrelsen ikke at handle selv, så må staten inddrages. Der skal findes løsninger, inden Samsø lukker og slukker! Jeg er uddannet ergoterapeut og lærer. Jeg har været ansat i Hjemmeplejen i Samsø Kommune i 9 år. Jeg har tidligere siddet i Kommunalbestyrelsen for SF i 6 år. I 2004 begyndte jeg at studere til lærer i Århus, og dette var ikke foreneligt med mit politiske arbejde, så suppleanten overtog posten i KB. Jeg arbejder nu som efterskolelærer på Samsø Efterskole, og jeg er parat til igen at arbejde engageret med politiske spørgsmål. Mit hjerte banker for de svage grupper i samfundet, og jeg vil arbejde for åbenhed og større medindragelse af borgerne. Seneste indlæg:
|